Grove poriën

Grove poriën in het gelaat zijn vaak een gevolg van verhoogde talgproductie, veroudering, genetische factoren, of schade door blootstelling aan de zon. Wanneer de talgklieren in de huid meer olie (of talg) produceren, kunnen de poriën groter worden om deze toename te accommoderen. Blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen en de onderliggende ondersteunende structuren verzwakken, waardoor de poriën zichtbaarder worden. Daarnaast kunnen poriën groter lijken naarmate we ouder worden, doordat de huid elasticiteit verliest.

Hoe grove poriën voorkomen?

 • Reinig je gezicht dagelijks

  Het is belangrijk om je gezicht 's ochtends en 's avonds te reinigen om overtollig talg en vuil te verwijderen dat zich in je poriën kan ophopen.

 • Bescherm je huid tegen de zon

  Draag altijd een zonnebrandcrème met een breed spectrum SPF wanneer je naar buiten gaat.

 • Eet gezond

  Een dieet rijk aan vitamines, antioxidanten en omega-3-vetzuren kan bijdragen aan een gezonde huid.

 • Vermijd tabak en alcohol:

  Deze kunnen de huid beschadigen en de poriën vergroten.

Grove poriën bestrijden doe je met volgende producten

Tips bij grove poriën

 • Raak je puistjes niet aan

  Knijp je puistjes niet uit. Dit kan leiden tot meer ontstekingen, littekens, en de verspreiding van acne.

 • Productkeuze

  Gebruik huidverzorgingsproducten die 'niet-comedogeen' zijn, wat betekent dat ze de poriën niet verstoppen.

 • Medicatie

  Over-the-counter producten die ingrediënten zoals benzoylperoxide, salicylzuur, of zwavel bevatten kunnen nuttig zijn. Maar vergeet niet dat medicatie heel zwaar kan zijn voor je lichaam, dus dit is meestal je laatste redmiddel. Maar ook dan is een goed thuisregime de basis. 

Behandelingen voor grove poriën

Exfoliëren

Dit helpt dode huidcellen te verwijderen die poriën kunnen verstoppen. Kies een exfoliant die geschikt is voor je huidtype.

Gebruik producten met retinol

Retinol kan de celvernieuwing stimuleren, waardoor de huid er gladder uitziet en poriën minder zichtbaar zijn.

Professionele behandelingen

Er zijn verschillende schoonheidsbehandelingen die kunnen helpen bij grove poriën. Een gezichtsbehandeling kan bijvoorbeeld helpen om de huid grondig te reinigen en te exfoliëren. Microdermabrasie is een andere behandeling die kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van poriën. Dit is een procedure waarbij een machine wordt gebruikt om de bovenste laag van de huid te verwijderen, wat resulteert in een gladdere huid. Andere behandelingen kunnen het gebruik van lichte of lasertherapieën omvatten, die de huid kunnen verstrakken en de zichtbaarheid van poriën kunnen verminderen.

Bezoek een dermatoloog

Voor hardnekkige gevallen van grove poriën kan het nuttig zijn om een dermatoloog te bezoeken. Deze specialist kan je specifieke behandelingen aanbevelen die op jouw huidtype zijn afgestemd.

Onthoud dat de zichtbaarheid van poriën ook afhankelijk is van genetische factoren, die je niet kunt veranderen. Het is echter mogelijk om de zichtbaarheid van je poriën te verminderen door middel van goede huidverzorging en professionele behandelingen.

Of ga thuis zelf aan de slag