Pigmentvlekken/Melasma

Pigmentvlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, komen voor wanneer je huid meer melanine aanmaakt, het pigment dat je huid, haar en ogen hun kleur geeft. Dit kan leiden tot vlekken of gebieden op de huid die donkerder zijn dan de omliggende huid.

Melasma is een specifiek type pigmentvlekken dat voornamelijk voorkomt bij vrouwen (na zwangerschap). Het wordt gekenmerkt door donkere, vaak symmetrische vlekken op het gezicht, met name op de wangen, bovenlip, kin en voorhoofd. Het wordt vaak geassocieerd met hormonale veranderingen, zoals zwangerschap of het gebruik van anticonceptiepillen, en wordt vaak verergerd door blootstelling aan de zon.

Hoe pigmentvlekken/melasma voorkomen?

 • Zonnebescherming

  De zon is de grootste veroorzaker van pigmentvlekken en melasma, dus dagelijks zonnebrandcrème gebruiken en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen om dit te voorkomen.

 • Hormoonbeheer

  Omdat melasma vaak wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, kan het onder controle houden van hormoonspiegels helpen om dit te voorkomen. Dit kan betekenen dat je met je arts moet praten over andere anticonceptieopties als je melasma ervaart terwijl je de pil gebruikt.

 • Huidverzorging

  Het gebruik van huidverzorgingsproducten die bedoeld zijn om de huid te exfoliëren en te verhelderen kan helpen om de vorming van pigmentvlekken te verminderen.

Pigmentvlekken bestrijden doe je met volgende producten

Tips bij pigmentatie

 • Consistente zonnebescherming

  Het is essentieel om dagelijks een breed-spectrum zonnebrandcrème te gebruiken, zelfs op bewolkte dagen.

 • Gebruik van huidverlichtende crèmes

  Producten met ingrediënten zoals hydrochinon, retinoïden, vitamine C, en azelaïnezuur kunnen helpen om hyperpigmentatie te verminderen.

 • Huidverzorgingsroutine

  Zorg voor een goede huidverzorgingsroutine, inclusief regelmatige exfoliatie om dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te stimuleren.

Behandelingen voor pigmentatie/melasma

Chemische peeling

Deze behandelingen gebruiken zuren om de bovenste lagen van de huid te verwijderen en zo de aanmaak van nieuwe, minder gepigmenteerde huidcellen te stimuleren.

HydraFacial

Deze behandeling combineert reiniging, exfoliatie, extractie, hydratatie en antioxidantbescherming, wat resulteert in een heldere, meer gehydrateerde huid.

SuperBoost

Je kan kiezen voor een volledige superboost behandeling of enkel voor de eerste stap, met de eerste stap gaan we een cocktail insluizen in de huid met actieve bestanddelen waardoor de huid gaat verlichten. 

Microneedling

Bij deze behandeling worden kleine naalden gebruikt om de huid te doorboren en de collageenproductie te stimuleren, wat kan helpen om de huid te verjongen en pigmentvlekken te verminderen.

Topische receptmedicijnen

Artsen kunnen sterkere huidverlichtende crèmes voorschrijven dan die je over de toonbank kunt krijgen.

FaceScan

Elke huid met acne is anders, daarom is het aangeraden om een FaceScan te boeken. Zo krijg je een advies voor je producten voor thuis en een eventuele salonbehandeling.  

Boek je afspraak

Zie je de bomen door het bos niet qua behandelingen en/of thuisverzorging.

Maak dan zeker een afspraak voor een FaceScan hierbij gaan we foto’s van je huid nemen om zo dieper in de huid te kunnen zien.  Op deze manier kunnen we meer aspecten meenemen in de behandeling dan enkel wat met het blote oog zichtbaar is.  

Hierna krijg je een volledig plan van aanpak mee naar huis.  

Of ga thuis zelf aan de slag