Zwarte en witte puntjes

Zwarte en witte puntjes op het gezicht, ook bekend als mee-eters en gerstekorrels, zijn kleine, vaak donkere of witte vlekjes die meestal op de neus, kin of wangen verschijnen. 

Ze zijn in feite een vorm van acne en ontstaan wanneer de huidporiën verstopt raken met dode huidcellen en talg, een olieachtige substantie die je huid hydrateert en beschermt.

Zwarte puntjes (mee-eters): Deze ontstaan wanneer een porie verstopt raakt door de combinatie van talg en dode huidcellen. De bovenkant van de porie blijft open, waardoor lucht kan binnendringen. Deze lucht veroorzaakt oxidatie die de talg zwart kleurt.

Witte puntjes (gerstekorrels): Deze zien eruit als kleine, harde, witte bultjes die onder het huidoppervlak zitten. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van keratine, een eiwit dat in de huidcellen zit.

Hoe zwarte/witte voorkomen?

  • Reinig je huid twee keer per dag met een zachte, niet-comedogene (d.w.z. niet-poriën-verstoppende) reiniger.

  • Exfolieer je huid regelmatig om dode huidcellen te verwijderen. Dit kan met een zacht scrubmiddel of een chemische exfoliant met ingrediënten zoals salicylzuur of glycolzuur.

  • Gebruik niet-comedogene huidverzorgingsproducten en minerale make-up.

  • Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en suikers, omdat deze de olieproductie in je huid kunnen verhogen.

  • Blijf gehydrateerd. Drink genoeg water gedurende de dag.

Acne bestrijden doe je met volgende producten

Wat te doen bij zwarte/witte puntjes:

  • Knijp ze niet uit. Dit kan leiden tot littekens, ontstekingen en mogelijk meer acne.

  • Overweeg het gebruik van producten die salicylzuur, benzoylperoxide of retinoïden bevatten. Deze ingrediënten kunnen helpen om poriën te ontstoppen en acne te voorkomen.

  • Maak een afspraak voor een Face Scan om met de juiste producten aan de slag te gaan, en eventueel behandelingen. 

    Boek een afspraak

Behandelingen voor zwarte/witte puntjes

Facials

Een diepe reiniging door een schoonheidsspecialiste kan helpen om mee-eters en gerstekorrels te verwijderen.

Chemische peeling

Een peeling kan de bovenste laag dode huidcellen verwijderen, waardoor poriën minder snel verstopt raken.

HydraFacial

Dit is een huidvernieuwingsprocedure die de buitenste lagen van de huid exfolieert. Het kan de huid gladder maken en de poriën openen.

Boek je afspraak

Zie je de bomen door het bos niet qua behandelingen en/of thuisverzorging. Maak dan zeker een afspraak voor een FaceScan hierbij gaan we foto’s van je huid nemen om zo dieper in de huid te kunnen zien.  Op deze manier kunnen we meer aspecten meenemen in de behandeling dan enkel wat met het blote oog zichtbaar is.  

Hierna krijg je een volledig plan van aanpak mee naar huis.  

Of ga thuis zelf aan de slag