Oedeem

Oedeem is een medische term die wordt gebruikt om zwelling te beschrijven. Deze zwelling gebeurt meestal wanneer kleine bloedvaten in het lichaam lekken en overtollig vocht in omliggende weefsels afgeven. Dit kan leiden tot zwelling in elke regio van het lichaam, hoewel het vaakst voorkomt in de handen, armen, voeten, enkels en benen.

Er zijn verschillende soorten oedeem, waaronder perifeer oedeem (dat van invloed is op de ledematen), pulmonaal oedeem (dat de longen beïnvloedt), en cerebraal oedeem (dat de hersenen beïnvloedt). De onderliggende oorzaken van oedeem kunnen variëren van eenvoudige factoren zoals zittend werk of een letsel, tot complexere medische aandoeningen zoals hartfalen, nierziekte, of zwangerschap.

Hoe kan je oedeem voorkomen?

 • Leefstijl

  Gezond eten, regelmatig bewegen, en vermijden van langdurig zitten of staan kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en oedeem te voorkomen.

 • Hydratatie

  Voldoende water drinken kan helpen om overtollig zout uit het lichaam te spoelen, wat kan helpen om zwelling te verminderen.

 • Zoutinname beperken

  Te veel zout kan leiden tot waterretentie, dus het is belangrijk om uw zoutinname te beperken.

Tips voor het omgaan met oedeem:

 • Leg je benen omhoog

  Als oedeem invloed heeft op je benen, probeer dan om je voeten omhoog te leggen wanneer je zit of ligt. Dit kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling te verminderen.

 • Draag compressiekousen

  Deze kunnen helpen om de bloedcirculatie in je benen te bevorderen en zwelling te verminderen.

 • Fysieke activiteit

  Regelmatig bewegen kan helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en zwelling te verminderen.

 • Medicatie

  In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om oedeem te behandelen. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je met een nieuw medicijn begint.

Er zijn verschillende schoonheidsbehandelingen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van oedeem:

Lymfedrainage

Dit is een soort massage die zich richt op het stimuleren van de lymfecirculatie. Dit kan helpen om overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Contour Wrap

Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van zwelling en het stimuleren van de circulatie.

Cryotherapie

Deze behandeling, waarbij het lichaam wordt blootgesteld aan zeer lage temperaturen, kan helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking.

Bodysculptor

Dit geeft de combinatie tussen lymfedrainge en het aanpakken van de vetcellen door de lipolyse die in actie word gezet 

Boek je afspraak

Het is belangrijk op te merken dat deze behandelingen kunnen helpen bij de behandeling van symptomen, maar ze behandelen niet noodzakelijk de onderliggende oorzaak van oedeem. 

Indien de oedeem te ernstig is raden wij aan om eerst met een arts te spreken