Littekens

Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces en treden op wanneer de huid zich herstelt na een verwonding, zoals een snee, brandwond, acne, of een chirurgische incisie. 

Als de diepe, dikke laag huid (dermis) beschadigd is, zal het lichaam nieuw collageenweefsel aanmaken om de schade te herstellen. Dit nieuw aangemaakte weefsel zal een andere textuur en kwaliteit hebben dan het omliggende weefsel, wat resulteert in een litteken.

Hoe littekens voorkomen?

 • Bescherm de wond

  Houd snijwonden, schaafwonden en andere wonden schoon om infecties te voorkomen. Infecties kunnen het genezingsproces vertragen en het risico op littekenvorming vergroten.

 • Gebruik een verband

  Bescherm de wond met een verband om te voorkomen dat deze uitdroogt en om snellere genezing te bevorderen.

 • Vermijd de zon

  UV-straling kan de huid beschadigen en het uiterlijk van littekens verergeren.

 • Volg instructies van artsen na chirurgie

  Zorg ervoor dat je de juiste nazorg uitvoert na een chirurgische ingreep, omdat dit kan helpen om littekenvorming te minimaliseren.

Littekens bestrijden doe je met volgende producten

Tips bij littekens

 • Siliconepleisters

  Siliconepleisters of gels kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens.

 • Hydrateren

  Houd het litteken gehydrateerd met lotions of crèmes om de huid soepel te houden.

 • Massage

  Het zachtjes masseren van het litteken kan helpen om het weefsel soepeler te maken en de zichtbaarheid te verminderen.

Behandelingen voor littekens

Chemische peeling

Bij deze behandeling wordt een chemische oplossing gebruikt om de bovenste huidlaag te verwijderen, wat kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens.

HydraFacial

Dit is een huidbehandeling waarbij we de huidvernieuwing gaan stimuleren, dit kan helpen bij het behandelen van oppervlakkige littekens. 

Injecties

Voor sommige soorten littekens, zoals keloïden en hypertrofische littekens, kunnen corticosteroïdinjecties nuttig zijn. Deze worden enkel bij artsen toegepast

Boek je afspraak

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle littekens volledig kunnen worden verwijderd, en het succes van een behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele persoon en de aard van het litteken. 

Zie je de bomen door het bos niet qua behandelingen en/of thuisverzorging. Maak dan zeker een afspraak voor een FaceScan hierbij gaan we foto’s van je huid nemen om zo dieper in de huid te kunnen zien.  Op deze manier kunnen we meer aspecten meenemen in de behandeling dan enkel wat met het blote oog zichtbaar is.  

Hierna krijg je een volledig plan van aanpak mee naar huis.  

Of ga thuis zelf aan de slag